Maliny to owoce, które chętnie są wykorzystywane w naszej kuchni - nie tylko w sezonie, ale również w zimie w formie mrożonej lub liofilizowanej. Maliny to witaminowa bomba, a zarazem gwarancja niepowtarzalnego smaku, dlatego chętnie są wybierane przez Polaków. Maliny to owoce pełne witamin, m.in. witaminy C, witaminy E oraz witamin z grupy B, a także wielu cennych minerałów, m.in. magnezu, potasu, kwasu foliowego czy fosforu. Oczywiście ilość wspomnianych witamin i minerałów jest zależna przede wszystkim od rozmiaru oraz gatunku maliny, jednakże przyjmuje się, że maliny są owocami niskokalorycznymi o ogromnej ilości błonnika i cennych antyoksydantów.
Prozdrowotne właściwości malin
Maliny świetnie sprawdzą się w przypadku profilaktyki raka, ponieważ są one pełne antyoksydantów i innych cennych witamin oraz minerałów, dzięki czemu wzmocnimy nasz organizm. W przypadku diety antynowotworowej nie tylko ważne jest odpowiednie żywienie, ale również dawka ruchu, dzięki której gwarantujemy sobie zdrowe i aktywne życie. Maliny są owocem, który pozwoli nam w prosty sposób dostarczyć organizmowi cennych antyoksydantów, które niszczą rozwijające się komórki rakowe, dzięki czemu wprowadzenie malin do diety umożliwia odpowiednią profilaktykę.
Maliny liofilizowane
Kończy się sezon na maliny i zastanawiasz się, jak dalej zapewnić ich odpowiednią ilość w swojej diecie? Oczywiście dużą popularnością cieszą się maliny mrożone, których możemy zrobić ogromny zapas w sezonie lub po prostu kupić kilka opakowań w sklepie. Coraz chętniej jednak są wybierane maliny liofilizowane, które charakteryzują się chrupką teksturą, jednocześnie zachowując smak i aromat świeżych malin oraz ich wszystkie cenne składniki odżywcze. Maliny liofilizowane będą świetną przekąską w chłodne zimowe dni, jak również dodatkiem do deserów
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy